Welcome, Guest

Temat o Bogu. Jakie pytania?
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Temat o Bogu. Jakie pytania?

Temat o Bogu. Jakie pytania? 1 year, 12 months ago #1

• tric
  • Nowy
Witam Mój temat to |

Literacki i malarski wizerunek Boga. Zaprezentuj temat, wykorzystując analizę wybranych przykładów.

Literatura podmiotu
1. Dzieła literackie
• Barańczak Stanisław, NN próbuje sobie przypomnieć słowa modlitwy
• Kasprowicz Jan, Dies irae
• Kochanowski Jan, Pieśń XXV, księgi wtóre
• Kochanowski Jan, Tren X, XI
• Mickiewicz Adam, Dziady cz. III

2. Dzieła malarskie
• Michał Anioł, Stworzenie Adama, fresk na sklepieniu Kaplicy Sykstyńskiej
• Fra Angelico, Zwiastowanie, tempera na desce

Jakie pytania mogą mi zadać oraz czy muszą to być pytania w jakiś sposób zwiazane z tymi lekturami ewentualnie z Bogiem w tych lekturach czy nie?
Z literatury przedmiotu też mogą zapytać, jakie?
Prosiłbym o jakieś pytania które być może dostane:) z góry dziękuje
I jeszcze jakiego typu to raczej są pytania zazwyczaj. W sensie ze o konkretną wiedzę na temat jakiś książek czy raczej. Jak sądzisz. Dlaczego tak powiedziałem. itp.... ?
Last Edit: 1 year, 12 months ago by tric.

Odpowiedź:Temat o Bogu. Jakie pytania? 1 year, 12 months ago #2

• yaneth
  • zaawansowany użytkownik
Pan filolog poda Ci fajnego linka, który już gdzieś na tym forum krąży dot. takich ogólnych pytań.
Szczerze Ci powiem to Ty się najmniej bój pytań. Jeśli sam pisałeś prezentacje na pewno odpowiesz na każde zadane przez komisję pytanie.

"czy muszą to być pytania w jakiś sposób zwiazane z tymi lekturami ewentualnie z Bogiem w tych lekturach czy nie?"
To Bóg jeden wie:) Owszem mogą zadać Ci pytanie, takie jakie sugerujesz. Jak padnie jw. pytanie to pewnie sobie poradzisz. Znajomość dzieł literackich jest podstawą! Możesz też zajrzeć do innych utworów, gdzie występuję wizerunek Boga (ja na swojej prezentacji, prócz przedstawienia swoich opracowanych utworów, musiałam odp. na pytanie, "gdzie we współczesnej literaturze znajdujemy odniesie do..." ( akurat powstania były moim temat). Bóg - to dość obszerny temat. Nie ma epoki, która nie miała wyobrażenia o Bogu. Tutaj trochę tej wiedzy trzeba mieć.

"I jeszcze jakiego typu to raczej są pytania zazwyczaj. W sensie ze o konkretną wiedzę na temat jakiś książek czy raczej. Jak sądzisz. Dlaczego tak powiedziałem. itp.... ?"
Jest to różnie. Naprawdę musiałbyś mieć wyjątkowo trudną książkę w swojej bibliografii, by komisja zadała Ci pytanie odnosząc się do konkretnej literatury (przedmiotu). Chcę przez to powiedzieć, że może chcieli by Cię sprawdzić, czy rzeczywiście przeczytałeś ową książkę - naprawdę rzadkość. Nie myśl, że państwo z komisji są wszech i wobec obeznani w każdej pozycji książkowej .

Powtórzę jeszcze raz! Jak sam pracowałeś nad swoją prezentacją, ewentualnie korzystałeś z pomocy nauczyciela języka polskiego lub kogoś kto się zna, to nie musisz bać się pytań. Jakiekolwiek dostaniesz pytanie na pewno na nie odpowiesz. Trochę kreatywności, wiedzy, a wybrniesz z tego znakomicie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Odpowiedź:Temat o Bogu. Jakie pytania? 1 year, 11 months ago #3

• filolog
  • Administrator
Powiadają, że lepiej późno niż wcale: pytania na maturę ustną z języka polskiego
  • Page:
  • 1
Moderators: filolog
Time to create page: 0.25 seconds